balra
Slide1

WágnerKert aranyhaltól a zsályáig, minden ami kert!

Slide2
Slide3
Slide4
Slide5
12345
Jobbra

Elérhetőség

Wágner Kert
Kertészeti Áruda
Dunaharaszti, Fő út 96.
Telefon: +36-30-658-9811

Nyári nyitvatartás:

H-P 9:00 - 17:00
Szo 9:00 - 13:00
Vas ZÁRVA


Wágner Kert

Egynyári és évelő virágok, díszfák, cserjék, sövények, sziklakerti és mediterrán növények, örökzöldek, gyümölcsfák, virágföldek, tápok, cserepek, kaspók, virágtartók. Szeretettel várjuk kertészetünkben!


Aranyhaltól a Zsályáig, minden ami KERT!

WÁGNER KERT Kertészeti Áruda

Újdonságok, akciók, hírek



Gyümölcsfa ültetés

Melyik a legjobb időszak arra, hogy fás növényeket ültessünk? Leírom a legfontosabb ültetési szabályokat és átadok néhány gyakorlati tapasztalatot is.

Szeretném felhívni a figyelmet egy széles körben elterjedt rossz szokásra, nevezetesen arra, hogy a szabad gyökerű fás növények (gyümölcsfák, lombhullató díszfák és cserjék, rózsabokrok, szőlőoltványok) ültetésével megkésnek, és a korai fagyoktól tartva inkább tavaszra halasztják a munkát.

Pedig a felsorolt növények ültetésének a legjobb időszaka az október volna, mert az ekkor elültetett csemeték eltörött, megmetszett gyökérágainak a sebei a fagyok beállta előtt még begyógyulnak, a talaj körülöttük megülepedik és megvédi a gyökereket a zord tél fagyától és a kiszáradástól. Az ilyenkor ültetett csemeték vegetációja tavasszal korán indul meg, a hajtó- és virágrügyek idejében kifakadnak, a hajtások erőteljesen és lendületesen növekednek.



Természetesen egészen nyugodtan ültethetünk földlabdás, konténeres fácskát egész évben, és a szabadgyökerű növények sem kivételek ez alól, de az utóbbiak esetében az őszi ültetéssel legalább egy fél évet megtakarítunk.

Gyakorlati tapasztalataim alapján állíthatom, hogy az októberben - és nem később - ültetett csemeték egy évvel korábban virágoznak és érlelnek termést, mint azok, amelyek csak a jövő év tavaszán kerülnek a termőhelyükre és a jobb tápanyagellátásuknak köszönhetően megbízhatóbban ellenállnak a betegségeknek és a kártevőknek is.


Íme 8 tipp:

1. Az egy-két hónapja kiásott ültető gödörbe töltse vissza a földet és csak akkora mélyedést hagyjon a gödör közepén, amelybe belefér a csemete megmetszett gyökérzete.

2. Vásárolja meg a kívánt csemetét és állítsa néhány órára tiszte vízbe.

3. Ha gyümölcsfacsemetét ültet, törpe alanyra szemzettet válasszon, és abból neveljen karcsú orsót, sövényt, vagy balerinát, amelyeket termő korukban is földön állva lehet megmetszeni, megpermetezni és a gyümölcsét betakarítani.

4. A csemete törött, zúzódott gyökereit az egészséges részig messe vissza.

5. A csemete 5-6 cm-rel magasabbra kerüljön, mint ahogy a faiskolában állott.

6. A csemete körül a talajt óvatosan tapossa meg.

7. Ha a talaj szárazz, öntözze meg.

8. A csemete körül a talajt 15-20 cm-es földréteggel kupacolja fel.

  |  2014-10-20