balra
Slide1

WágnerKert aranyhaltól a zsályáig, minden ami kert!

Slide2
Slide3
Slide4
Slide5
12345
Jobbra

Elérhetőség

Wágner Kert
Kertészeti Áruda
Dunaharaszti, Fő út 96.
Telefon: +36-30-658-9811

Nyári nyitvatartás:

H-P 9:00 - 17:00
Szo 9:00 - 13:00
Vas ZÁRVA


Wágner Kert

Egynyári és évelő virágok, díszfák, cserjék, sövények, sziklakerti és mediterrán növények, örökzöldek, gyümölcsfák, virágföldek, tápok, cserepek, kaspók, virágtartók. Szeretettel várjuk kertészetünkben!


Aranyhaltól a Zsályáig, minden ami KERT!

WÁGNER KERT Kertészeti Áruda

Újdonságok, akciók, hírekKártevők a kertben 1. rész

Meztelen csiga


Azt hiszem mindannyiunk nevében kijelenthtem, hogy sokan küzdünk vele. Ez a csiga már kifejezetten káros, a termelt növényekben számottevő kárt okoz, ezért védekezni kell ellene. Ősi módszer, hogy a csiga járataira hamut, tojáshéjat, sót, műtrágyát szórnak, amely a csiga járómirigyeit elpusztítja és a csiga halálát okozza. Ha este nyirkos zsákdarabot vagy egyéb textíliát terítünk a növények közé, akkor reggel sok csigát fogunk az anyag alatt találni. Ezeket forró vízben lehet elpusztítani. Szeretik a sört! Üres konzervdobozt félig megtöltünk sörös vízzel és leássuk a veteményes ágyásba vagy a fóliasátorba. Reggelre teli lesz az edény a sörbe fulladt csigákkal.
A csigák ellen sokféle csigaölő szer kapható a kereskedelemben, ezeket azonban csak ott szabad kiszórni, ahol a növényeket nem használjuk étkezésre. Saláta, zöldhagyma, hónapos retek között ne használjuk! 

Spanyol meztelen csiga


Újabban megjelent a spanyol, meztelen csiga. Ez nagyobb testű, 12-15 cm hosszú jószág és roppant falán, minden növényt, válogatás nélkül meg rág, de a vastag, húsos levelű növényeket, a gumókat, a gyökereket, a gombákat szereti a legjobban. Szívesen tartózkodik parlagon, a zavartalanul fejlődő, szaporodó gyomok hűvös, nyirkos árnyékában! Fénykerülő, éjszaka táplálkozik. A megmászott növényeket ürülékével, nyálával elszennyezi!

Ez ellen is lehet csigaölő granulátumokkal védekezni, valamint valamennyi, előbb leírt módon is.

Sok módszert próbáltak már ki ellene, több-kevesebb sikerrel. Ilyen pl., hogy a természetes ellenségei, a futóbogarak, a futrinkák, a bábrablók sok, kisebb csigát elpusztítanak. Fogyasztják őket a varangyos békák, a fogoly, a fácán, a sün és a vakond is.

Ahol tömegesen jelennek meg, ott 60-80 cm magas dróthálót feszítenek ki a megvédendő terület körül.

Eredménye a fonálférgek elterjesztése. Ezek behatolnak a csiga puha testébe, a csiga nem táplálkozik, lassan elpusztul. Ilyen szer nálunk még nincs forgalomban. 

Érdekes módszer : az indiai futó kacsa nagyon ügyesen megtalálja a rejtőző csigákat és hihetetlen mennyiséget el tud belőle fogyasztani. Csak a csigákat fogyasztja el a veteményest nem bántja.
  |  2014-05-10