balra
Slide1

WágnerKert aranyhaltól a zsályáig, minden ami kert!

Slide2
Slide3
Slide4
Slide5
12345
Jobbra

Elérhetőség

Wágner Kert
Kertészeti Áruda
Dunaharaszti, Fő út 96.
Telefon: +36-30-658-9811

Nyári nyitvatartás:

H-P 9:00 - 17:00
Szo 9:00 - 13:00
Vas ZÁRVA


Wágner Kert

Egynyári és évelő virágok, díszfák, cserjék, sövények, sziklakerti és mediterrán növények, örökzöldek, gyümölcsfák, virágföldek, tápok, cserepek, kaspók, virágtartók. Szeretettel várjuk kertészetünkben!


Aranyhaltól a Zsályáig, minden ami KERT!

WÁGNER KERT Kertészeti Áruda

Újdonságok, akciók, hírekLila akác gondozása

Mit kell tudni a lilaakácról (Wisteria sinensis)?

 

A legtöbb kertész futónövénynek neveli, de vigyázni kell arra, hogy erős legyen az a szerkezet, amin felfut. Ezek szívós, erőteljes növények, akár 7,5 méteresre is megnőnek, és nagyon hosszú ideig élnek. Ez a növény megköveteli az odafigyelést, ugyanis sokat kell metszeni, hogy kordában tartsuk. A lilaakác a napsütést és a közepesen termékeny talajt szereti, amelyik nem szárad ki túlságosan. Bármilyen talajhoz tudnak alkalmazkodni, de a semleges, esetleg kissé savas föld a legmegfelelőbb a számukra. Ne trágyázzuk a növényt nitrogénnel, hacsak nem akarjuk metszéssel tölteni minden időnket.

 

A lilaakác virága borsószerű és nagyon illatos. Fajtától függően, lehet fehér, rózsaszín, lila-kék, kékes-bíbor vagy bíbor színű. Tavasszal virágzik és egy lapos magokkal teli hüvelyt termelnek. Ha magról ültetjük, 10-15 évbe is telhet, hogy elkezdjen virágozni. A dugványok sokkal hamarabb bontanak virágot. A fiatal növényeket lehet műtrágyázni, amíg befutják a kívánt területet.

Miután a növény megnőtt, csak akkor trágyázzuk, ha a méret vagy a szín nem megfelelő. Ha a vegetatív növekedést ösztönözzük, korlátozzuk a virágokat. Olyan lilaakácot kell vásárolni, amelyiknek csak egy törzse vagy fő szára van.

A lilaakácot olyan erős szerkezeten kell futtatni, mint a fa pergola, lugas vagy rács. Ha engedjük a ház falán nőni, figyelni kell rá, nehogy kárt tegyen az otthonunkban.
 

A lilaakác ápolása

 

Ha a lilaakác nem virágzik, a következők lehetnek az okok:

  • Fiatal a növény – időre van szüksége, hogy megnőjön, főleg ha magról volt ültetve. Érdemesebb oltott lilaakácot vásárolni.
  • Nincs elég napsütés.
  • Helytelenül volt megmetszve.
  • A virágbimbók elpusztulhattak egy kemény tél következtében.
  • Túlzott nitrogénes műtrágyázás.
  • A virágzás elősegítéséhez, próbáljuk ki a szuperfoszfátot kora tavasszal és a megfelelő metszést az év folyamán, beleértve a késő őszi gyökérmetszést. A lilaakác nem viseli jól az átültetést.
A lilaakác egy gyönyörű futónövény, mely kiemelkedő lehet a kertben, csak előre kell gondolni arra is, hogy több odafigyelést igényel, mint a legtöbb növény.
  |  2014-04-25